Acai Berry – opinie, komentarze, cena, gdzie kupić

"

przeciwzapalne, wysokich przeciwutleniacz żywności utrzymać dobry stan zdrowia, a jeśli chory, może przynieść powrót do zdrowia. Jagody z pewnością pasuje do ustawy, a modny jagód chwili z głównych korzyści anti-aging jest Acai Berry.

Pewnie sklepach ze zdrową żywnością teraz wypompowywanie więcej „miski acai” niż kiedykolwiek. Jagody wszelkiego rodzaju są pełne cennych składników odżywczych przeciwzapalnych: antocyjany, proantocyjanidyny, kwas protokatechowego, procyjanidyn i epikatechiny - Oprócz witaminy C, witaminy A i błonnika pokarmowego. Acai berry wyjątkiem.

Być może bardziej niż jakikolwiek inny rodzaj owoców Acai Berry stały się synonimem spowalnia oznaki starzenia i promowania dobrego stanu zdrowia.

Niektóre badania wykazały, że nawet Acai jest bogatszy w przeciwutleniacze ochronne niż żurawiny, maliny, jeżyny, truskawki, jagody lub jagód goji. (1) Na szczycie zapewniając wiele antyoksydantów, podobnie jak innych odmian jagody zrobić, Acai Berry są również wierzył w celu kontroli hormonów apetytu, zwiększenie energii, zapobiegają chorobom serca i pomóc z wielu funkcji metabolicznych.

To nie jest codziennie, że pożywienie faktycznie smakuje zbyt wielkie, a to jest jeden z powodów, że popularność Acai zawiera zdjęty.

Acai Berry Nutrition Facts

Te małe, głęboko fioletowo-kolorowe owoce są rodzime dla Ameryki Środkowej i Południowej, zwłaszcza Brazylii, gdzie rosną w częściach Amazonii deszczu forest.Acai Berry ponieśli tradycyjne populacje brazylijskich i amazońskich, w tym plemię Caboclo, składników odżywczych i kalorii dla setek lat. (2)

W rzeczywistości niektóre zapisy pokazują, że ludzie jedli enoughAcai Caboclo Berry w pewnych porach roku nadrobić więcej niż 40 procent całkowitej ilości kalorii spożywanych one! Podobno byli w stanie polować i zbierać żywność przez wiele godzin, nie stając się głodny, zmęczony i słaby, wiele z nich przypisane do wszystkich fitoskładników i włókna były uzyskaniu od jedzenia tak manyAcai Berry.

Ale Acai Berry ma więcej do zaoferowania niż tylko przeciwutleniaczy - to również dostarcza wiele innych elektrolitów, pierwiastków śladowych, aminokwasów i nawet niewielkie ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Chociaż istnieje jakaś rozmowa aboutAcai Berry pomaga zapobiegać rakowi, nie wiele badań zostało zrobione, aby pokazać to jest udowodnione korzyści u ludzi jeszcze. Jednak spodziewamy zużycie Acai Berry, aby pomóc w walce z rakiem, podobnie jak inne owoce zrobić (takich jak jeżyny lub wiśnie), ponieważ ich celem są przyczyna powstawania raka, znany wysoki poziom wolnych rodników i stanów zapalnych.

Acai jest ładowany z wielu składników odżywczych, w tym:


  • przeciwutleniacze (antocyjany, polifenole, witaminy A, C i E)
  • zdrowe tłuszcze tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe i kwasy tłuszczowe omega (łącznie omega-3, kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9 i kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolowy, kwas palmitynowy i kwas oleinowy)
  • Błonnik
  • Niektóre egzogennych aminokwasów
  • elektrolitów (magnezu, potasu, fosforu i manganu)
  • sterole roślinne (B-sitosterol, kampesterol i sigmasterol)
  • Inne pierwiastki śladowe (żelazo, wapń, miedź, cynk)
  • witamin z grupy B (B1, B2, B3)

Chociaż nie często słychać o różnicach pomiędzy różnymi typami ofAcai Berry, czy wiesz, że nie są faktycznie uważa się za siedem odrębnych gatunków acai berry?

Wszystkie rosną z rośliny o nazwie Euterpe, który jest rodzajem tropikalnych, wysokie palmy, która wytwarza skupiska małych jagody, które są nieco mniejsze niż w większości winogron. Te wysokie drzewa (starsze dzieci mogą dorastać do 100 stóp wysokości) są obecnie zbierane bardziej niż kiedykolwiek w tropikalnych częściach świata, aby hodowcy wydłubać, suchym, zachowania i statek ich jagody odżywczych pakowane całego świata. < / P>

Różne produkty Acai (proszki, soki, herbaty, koktajle, etc.), różnią się pod względem ich dokładnych wartości kalorii, przeciwutleniacz, stosunek tłuszczu i zawartość minerałów w zależności od jakości i czystości. W takiej sytuacji, oszacowania wskazują, że 100 g czystego Acai (który jest w przybliżeniu równa jednej porcji suchego proszku) ma w przybliżeniu (3, 4)


  • 70-80 kalorii
  • 5-6 gramów tłuszczu (głównie jednonienasycone)
  • 2-3 gramów cukru
  • 3-4 gramów włókien
  • 1-2 gramów białka
  • 130 procent manganu DV
  • 15 procent DV witaminy A
  • 8 procent miedzi DV
  • 4 procent DV thimaine żelaza, magnezu, wapnia i

1. Bardzo wysoki w przeciwutleniacze

Nie ma wątpliwości, że to dość długa lista świadczeń zdrowotnych, które są przypisane toAcai Berry. Większość zalet dostaniesz od jedzenia jagody Acai to ze względu na jego bardzo wysoką zawartością antyoksydantów, czyli dlaczego to mówi się, że „wysoki wynik ORAC”.

ORAC oznacza orac; jest to skala, który mierzy właściwości przeciwutleniające żywności. Wartości ORAC służą do sklasyfikowania pokarmów o ile przeciwutleniaczy zawierają na podstawie masy ciała i Acai Berry jest bardzo blisko szczytu listy.

PurpleAcai Berry rzeczywiście dostać swój odrębny kolor ze względu na wysokie stężenia niektórych składników odżywczych, które zawierają barwnikowych, szczególnie antocyjany, które znajdują się w wielu czerwonawo-purpurowe gatunków jagodowych. Stężenie przeciwutleniaczy w acai jest uważana za 10 razy wyższa w tych czerwonych winogron i acai Szacuje się, że 10 do 30 razy większą ilość antocyjanów niż czerwone wino ! (5)

antyoksydantów, takich jak antocyjany, przyczyniają się zarówno do przeciwzapalnych, korzyści przeciwdziałających starzeniu ofAcai jagody. To dlatego, że antyoksydanty są „wolne rodniki”, co oznacza, że ​​pomaga spowolnić proces wolnymi rodnikami (zwane również stres oksydacyjny), które powoduje, że organizm pogorszeniu i rozwijania dolegliwości w czasie. Acai wydaje się być szczególnie skuteczny w ponadtlenek i nadtlenek wychwytujące; W rzeczywistości, to okazał się mieć najwyższy wynik każdej żywności zgłoszono z rodników nadtlenkowych mierzona rodnika testów absorbancji. (6)

Wolne rodniki są odpowiedzialne za „zużycie” możemy przypisać do starzenia się, a oni dostają się do organizmu poprzez takie rzeczy jak ubogiej diety, zanieczyszczenia chemiczne, zanieczyszczenie środowiska i dużą ilością ekspozycji na światło UV. Nie tylko wolne rodniki szkody czynią nas wygląda starzej szybciej uszkodzić naszą skórę, ale także przyczynia się do stawów, mięśni szkieletowych i bóle.

pomagając ciała będą bardziej odporne na oddziaływanie wolnych rodników, Acai jest korzystne dla prawie każdego układu ciała: sercowo-naczyniowego, układu hormonalnego, przewodu pokarmowego, neurologicznych odpornościowy, itd. Gdy chodzi o efekty Acai anty-starzenia, dobrej rzeczy są w małych opakowaniach: Badania pokazują, antyoksydanty w Acai są w stanie wejść do ludzkich komórek w pełnej formie funkcjonalnej i do pełnienia funkcji hartujących tlenu nawet przy bardzo niskich dawkach

.

2. Wzmacnia skórę Zdrowie

Acai jest użyteczna do zapobiegania wczesne oznaki starzenia się i pomoc w regeneracji skóry. Dla osób Millenia wykorzystali przeciwutleniające pokarmy bogate i zabiegi ziołowe, w tym acai, zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie, aby zapobiec degradacji skóry i utrzymać skórę sprężyste i zdrowy wygląd. (07)

U ludzi, którzy rozwijają wysoki poziom stresu oksydacyjnego, ich skóra jest często jednym z pierwszych rzeczy, to pokazać. Ciemne plamy, zmarszczki, drobne linie, sagginess i przebarwienia są związane z działaniem wolnych rodników w skórze. Wiele osób również użyć acai berry pozbyć się blizn , rozstępy, kurze łapki i suchą skórę. Zużywających mnóstwo przeciwutleniaczy pomaga naprawy uszkodzonych komórek skóry ciało szybciej, a zatem bardziej młodzieńczy wygląd jest zachowana.

3. Pomaga funkcjonowania poznawczego

Jedz dużo żywności z przeciwutleniaczy jest naturalnym sposobem poprawić koncentrację i pamięć . Stan zapalny i stres oksydacyjny są dwoma głównymi przyczynami problemów poznawczych, w tym utrata pamięci, demencja i innych zaburzeń psychicznych związanych z wiekiem. Poprzez proces tłumienia aktywność biologiczną degradację integralność komórkową Frakcje pulpy Acai wydaje się, że działanie ochronne niż komórki mózgu, co może mieć wpływ na ulepszonych funkcji poznawczych i motorycznych

Badania wykazały, że frakcje ekstrahowane z Acai zawierać mózgu oszczędność składników odżywczych, w tym antocyjanów jak cyjanidyny, delfinidyny, malwidyna, pelargonidyna i Peonidyna, oraz fenoli, takich jak katechiny, kwas ferulowy, kwercetynę, resweratrol i kwasy synergicznych i waniliowy , (8)

Ponieważ wyłącza szlaki zapalne, które uszkadzają sygnałów nerwowych w mózgu, Acai Berry uważa się stymulować funkcje umysłowe i komuś pomóc jaśniej myśleć, utrzymać wysoki poziom energii i radzić sobie z różnymi skutkami stresu psychologicznego lepiej. Acai chroni przed szkodliwym działaniem stresu, w tym zaburzenia równowagi hormonalnej i podnoszenie poziomu kortyzolu, który jest dlaczego niektórzy uważają Acai Berry być „ adaptogen .”

4. Może pomóc kontrolować apetyt & amp; Zwiększenie Weight Loss

Niektórzy eksperci uważają, że Acai Berry ma pewne zdolności tłumienia apetytu, dzięki, jak to wpływa różnych hormonów, które kontrolują poziom cukru we krwi i uczucia głodu, sytości i sytości. Wygląda na to, aby poprawić funkcje metaboliczne, które wspomaga pracę ciało lepiej absorbujących składników odżywczych, uszkodzi pokarmy, eliminacji odpadów i regulujące wydzielanie insuliny.

Niektóre badania wskazują, że pomagając doładowania prawidłowe trawienie i kontrolowania ilości insuliny we krwi, Acai jest korzystna dla ograniczenia głodu i może być pomocne w zdrowym wagi planu strat . Jest możliwe, że Acai ułatwia z rozpadu tłuszczów i węglowodanów, a także pomaga mniejsza chęć do przejadania się, co jest bezpośrednim sposobem, aby pomóc zatrzymać się w zdrowej wagi ciała.

5. Stymuluje zdrowe trawienie

Acai Berry ma dobrą dawkę błonnika do zaoferowania, ale wydaje się, aby poprawić trawienie w inny sposób poza jak większość pokarmów wysokiej włókien zrobić. Acai Berry jest uważany naturalnym pokarmowego do mycia, dzięki czemu wątrobę i nerki obróbki i usuwania odpadów i toksyn z organizmu.

Oprócz zdolności do pracy w nerkach i wątroby mycia , jest także naturalnym czyszcząco okrężnicy, co oznacza, że ​​zapobiega gromadzeniu się substancji szkodliwych i niestrawionego materię z utrzymaniem złożone w okrężnicy, w której mogą powodować zaparcia i inne problemy trawienne. Przez zwiększenie metabolizmu ogólnie Acai jagody są zdolne do przyspieszenia jelit czasu propagacji, zapobiegając żywności z fermentowanego w jelitach i powodujące wzdęcia, zaparcia i gazu.

6. Zapewnia ochronę przed Heart Disease & amp; Cukrzyca

Chociaż wiadomo, najlepsze dla jego przeciwutleniaczy, Acai jest również uważany za jedzenie przeciwzapalne , ponieważ zawiera pewne jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, oprócz błonnika i fitosterole, że wszystkie pomaga promować zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Badania pokazują, że regularne picie soku acai ma pozytywny wpływ na poziom lipidów we krwi i może chronić serce. (9) Zużycie Acai jagód przyczynia się do zmniejszenia stanu zapalnego też, co jest jedną z głównych przyczyn choroby niedokrwiennej serca i problemy związane z hormonami, w tym cukrzycy typu 2.

Acai zaskakująco bogaty w mononienasycone fas, takich jak kwas oleinowy, które można znaleźć w oliwą z oliwek serca zdrowe i pomaga zużywać omega-3, oleje z ryb w celu obniżenia stanu zapalnego i sprawiają, że błony komórkowe.

Mała 2011 badania przeprowadzone przez Centrum Badań Mediscus w Kalifornii badał skutki acai na zespołem metabolicznym , termin używany do opisania stanu, który jest zdefiniowany przez różne czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i / lub cukrzycą typu 2. Badanie polegało na obserwacji zmian w reaktywnych form tlenu i szlaków metabolicznych u małej grupy osób dorosłych z nadwagą po przyjęciu 100 gramów Acai dwa razy dziennie przez miesiąc.

Po zmierzeniu stężenia glukozy na czczo, insuliny, cholesterolu, triglicerydów, wydychanego (oddech) metabolitów tlenku azotu (eNO) oraz w osoczu przed i po badaniu, pacjenci na średnich doświadczonych poprawą poziomu glukozy na czczo i insuliny, zmniejszenie całkowitej choleseertol i granica znaczne obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Badacze doszli do wniosku, że acai może pomóc dorosłych z nadwagą obniżyć swoje szanse experinecing chorób serca i cukrzycy, choć dalsze badania na większą skalę są nadal potrzebne. (10)

Acai Berry vs. Goji Berry: Jaka jest różnica & amp; Który jest lepszy?

Zarówno acai i goji berry to pożywienie zacięcie pakowane w składniki odżywcze, wszystkie w małych opakowaniach. LikeAcai Berry, jagody goji były używane od tysięcy lat i prześledzić wstecz do początków tradycyjnej medycyny chińskiej.

W TMC goji berry jest chwalony za poprawę wytrzymałości, siły, libido, płodności, zdrowia serca i długowieczność. Podobnie jak Acai, goji bogate w witaminy A, B1, B2, C, E, B6, oraz aż o 18 aminokwasów, kwas linolowy, beta-karoten, 21 pierwiastków śladowych, german i selenu. (11)

z zalet goji jagody, że są one wolne od nasyconych tłuszczów i cholesterolu, sodu. Choć tłuszczów nasyconych nie jest problemem dla większości ludzi i zazwyczaj nie stanowi zagrożenia, niektórzy ludzie mogą sobie pozwolić, aby zużywać mniej z powodu istniejących warunków zdrowotnych, chociaż ilość w acai jest wciąż bardzo mała i tak. Kolcowoju również wyższe poziomy witamina A , żelaza, witaminy C i wapnia niż Acai czyni, ale znowu są karku i szyi. Jednak na korzyść użytkownika Acai, Goji jest nieco wyższa w cukru i węglowodanów.

W zakresie stężeń antyoksydantów, acai wychodzi na wierzchu. Wynik ORAC ofAcai Berry jest szacowana na 102.000 w porównaniu z wynikiem 30.000 jagody goji. Ponieważ oba mają długą historię obok wielu zalet, dlaczego nie mają zarówno goji andAcai Berry razem?

Jak kupić & amp; UseAcai Berry w Domu

Jedną z największych przeszkód z uprawy, sprzedaży i usingAcai Berry jest to, że tak jak wszystkie inne jagody są bardzo delikatne i łatwo psujących się, jeśli chodzi o wytrzymać wysokie temperatury. Acai mówi się rozpocząć psucie w ciągu zaledwie 24 godzin, po czym zbierane jeśli jest pominięty i suszone. To sprawia, że ​​trudne dla dostawców rośnie i statek freshAcai Berry, ale również trudne dla producentów do suszenia owoców w proszku, albo wyodrębnić ich składników odżywczych, aby suplementy, bez uszkodzenia ważnych zawdzięczają one zawierać w procesie.

Ponieważ naturalny proces degradacji Acai Berry może zdarzyć się tak szybko, co prowadzi do wielu najbardziej korzystnych związków zagubienia, zakładając, że mieszka poza Brazylii, wówczas najlepiej jest kupować na sucho / sproszkowane jagody Acai. Wielu sprzedawców oferuje obecnie acai berry liofilizowanych proszków, suszonych pulp, mrożonych soków i suplementów, które zachowują swoje cenne składniki odżywcze najlepiej. Choć to coraz łatwiejsze do znalezienia czystego proszku Acai berry, można także znaleźć dodany do skoncentrowanych antyoksydantów lub wyciągów, które wykorzystują inne jagody, wiśnie i winogrona, jak również.

Poszukaj proszku acai berry w sklepach ze zdrową żywnością lub w Internecie, jesteś prawdopodobnie znaleźć dziesiątki różnych marek. Już zakupione trochę jagody Acai, a teraz szukasz kilka pomysłów, aby zacząć go używać? Nie ma chyba bardziej wygodny sposób korzystać acai niż wtopić je w smoothie. Można również z łatwością tworzyć własne „miski acai” w domu (rodzaj modnej śniadania wykonane z mieszanych owoców / uprawnieniami pożywienie, które są zwieńczone muesli lub muesli), używając zarówno proszek Acai i inne pożywienie.

Innym ciekawym sposobem korzystania z jagody Acai jak to tradycyjnie wykorzystywane w starożytnych amazońskich kuchni: połączona z różnymi warzywami i ziemniakami / squash pomóc osłodzić je i wydobyć ich naturalne smaki. Na przykład, cuia

to rodzaj tradycyjnej potrawy wykonane przy użyciu gotowane dyni i jagody Acai. Chociaż prawdopodobnie nie będzie w stanie znaleźć freshAcai Berry i wykorzystywać je w recepturach, można dokonać lekko słodki sos lub sos sałatkowy z użyciem wysuszonego proszku Acai, aby dodać smaku warzyw i zieleni.

Czy istnieje jakieś ryzyko, które trzeba wiedzieć o tym, kiedy chodzi o użyciu jagody Acai? Acai jest bezpieczny do spożycia, o ile nie jesteś uczulony na owoce i zwykle mają wrażliwość na innych jagód. Spójrz na wysokiej jakości produkty, które są czyste, aby unikać spożywania wypełniacze i inne składniki, takie jak dużej ilości kofeiny. (12)

Z brzmienia tego, można by pomyśleć nieszczelnego jelita dotyczy tylko układu pokarmowego, ale w rzeczywistości może to wpłynąć na więcej. Ponieważ nieszczelnego jelita jest tak powszechne, a takie zagadką, jestem oferując bezpłatne seminarium na temat wszystkich rzeczy nieszczelnego jelita Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej o seminarium.

."

Marzena Wielgus
O Marzena Wielgus 106 artykułów
Wiele rzeczy można powiedzieć o Marzenie Wielgus, ale przede wszystkim wiadomo, że są one przewidujące i doceniane, oczywiście są również precyzyjne, obiektywne i idealistyczne, ale w mniejszych dawkach i często są też rozpieszczane przez nawyki bycia agonującymi. Jednak jej uprzedzająca natura jest tym, co najbardziej lubi. Ludzie często liczą na siebie i jej spostrzegawczą naturę, szczególnie gdy potrzebują pomocy lub wsparcia. Nikt nie jest doskonały, a Marzena ma również wiele mniej pożądanych aspektów. Jej drapieżna natura i bezczelność powodują wiele pretensji i powodują, że jest co najmniej niewygodna. Na szczęście jej doceniająca natura zapewnia, że nie jest tak często.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*