Zadbaj o odpowiednią dietę przy zatruciu pokarmowym

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Zadbaj o odpowiednią dietę przy zatruciu pokarmowym

W momencie wystąpienia typowych objawów dla zatrucia pokarmowego, takich jak wymioty, biegunka oraz ból brzucha, sama myśl o zjedzeniu czegokolwiek może powodować dyskomfort. Niemniej jednak, w tym czasie nasz organizm musi wykorzystać sporo energii na to, aby dojść do pełnego zdrowia. Z tego względu warto zadbać o to, aby w momencie zatrucia pokarmowego spożywać produkty żywnościowe, które nie zaostrzą objawów.

Skąd się bierze zatrucie pokarmowe?

Głównym czynnikiem odpowiedzialnym za zatrucie pokarmowe są bakterie obecne w zanieczyszczonej wodzie czy pożywieniu. Może to być związane z nieodpowiednim przechowywaniem żywności oraz napojów lub ich narażeniem na kontakt z nosicielem drobnoustrojów chorobotwórczych.

Objawy zatrucia pokarmowego cechują się gwałtownym przebiegiem. Dochodzi do wystąpienia intensywnych skurczy brzucha, mdłości,  a następnie pojawienia się luźnego stolca. Dolegliwościom tym może niekiedy towarzyszyć wzrost temperatury ciała.

Co jeść w czasie zatrucia pokarmowego?

W momencie wystąpienia pierwszych objawów zatrucia pokarmowego konieczne jest regularne nawadnianie organizmu. Wskazane jest spożywanie kilku łyków butelkowanej wody mineralnej w odstępach co 10 minut. Można również pić słabą herbatę, bulion lub sok jabłkowy. W przypadku wystąpienia wymiotów należy podejmować próbę podaży płynów średnio co godzinę.

Objawy zatrucia pokarmowego zazwyczaj zmniejszają swoje nasilenie po upływie 24 godzin. W tym czasie można wprowadzić do diety produkty żywnościowe, takie jak: banan, ryż, mus jabłkowy czy czerstwe pieczywo albo krakersy. Warto uzupełnić dietę o suplementację zawierającą w składzie probiotyki. Te żywe kultury bakterii i drożdży stanowią ważny element naszego układu pokarmowego i chronią go przed niekorzystnym wpływem drobnoustrojów odpowiedzialnych za wywołanie zatrucia pokarmowego. Probiotyki można również znaleźć w żywności, takiej jak: jogurt naturalny, twaróg, kombucza czy kiszona kapusta.

Do momentu całkowitego ustąpienia objawów nie należy spożywać żywności pochodzenia mlecznego, smażonej, obfitującej w tłuszcze czy pikantnej. Nie wskazane jest również spożywanie surowych warzyw, alkoholu czy napoi gazowanych.

Odpowiednia dieta może wspomóc regenerację organizmu i leczenie objawów towarzyszących zatruciu pokarmowemu. W momencie jego wystąpienia dbajmy o odpowiednie nawodnienie organizmu i przyjmowanie pokarmu, który nie spowoduje zaostrzenia objawów.

 

 

Podobne posty:

  • Zadbaj o swój układ pokarmowy
  • Zadbaj o wzrok
  • Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.


    *