Wrzody żołądka

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Książkowe objawy wrzodów żołądka to bóle brzucha, zgaga, brak apetytu, zaparcia. Nasilają się one wiosną i jesienią, wtedy też są bardzo aktywne i intensywnie się rozmnażają, lecz nawet i wtedy można je złagodzić i skutecznie wyleczyć.

Powszechna jest informacja na temat tego, iż wrzody żołądka wywołują bakterie. To prawda, ale nie tylko one. Co prawda na pierwszym miejscu listy wywołujących wrzody znajduje się bakteria Helicobacter, jednak można się nimi zarazić również drogą pokarmową a nawet podczas pocałunku.

Za wystąpienie wrzodów odpowiada także kwas solny, który jest jednym ze składników soków żołądkowych. Pomaga trawić białka, tłuszcze, niszczyć bakterie, jeśli jest jego za dużo może naruszyć błonę śluzową i przyczynić się do powstania wrzodów.
U połowy pacjentów choroba jest dziedziczona, przy czym skłonność do jej wystąpienia zwiększa się u osób z grupą krwi O.

Kolejnymi przyczynami choroby jest:
– cofanie się żółci do żołądka, tak dzieje się, kiedy układ pokarmowy źle pracuje,
spożywanie leków przeciwbólowych, przeciwzapalnych, przeciwreumatycznych, ponieważ uszkadzają one błonę śluzową żołądka,
– długotrwały stres, w wyniku którego organizm zaczyna produkować większa ilość kwasu solnego,
– nadużywanie alkoholu,
– palenie papierosów.

By sprawdzić, czy w naszym organizmie znajdują się bakterie wywołujące wrzody żołądka wystarczy wykonać test, który zakupić można w aptece bez recepty (np. Helico Test). Badanie z krwi można wykonać także w laboratorium.

Powikłania
Obecność wrzodów na ogół nie jest groźne, jednak mogą one doprowadzić do poważnych powikłań. Wrzód może uszkodzić naczynia krwionośne wywołując sączenie się krwi do żołądka. Sączenie krwi wywołuje brak żelaza. Na ścianach błony śluzowej, kiedy wrzody się goją, powstają blizny. Kiedy są one duże mogą stać się przyczyną blokowania lub całkowitego zatrzymywania się pokarmu.
Kolejnym, dużo poważniejszym powikłaniem, jest przedziurawienie ściany żołądka (perforacja), które spowodowane jest trawieniem warstw ściany żołądka przez kwas solny. Zabieg chirurgiczny jest konieczny, kiedy do jamy otrzewnej wleje się kwaśna zawartość żołądka.

Leczenie bez operacji
Do zniszczenia bakterii wywołującej wrzody używa się dwóch antybiotyków, które przyjmuje się przez tydzień. Dodatkowo raz dziennie przyjmuje się inhibitor pompy proteinowej, który jest lekiem zmniejszającym wydzielanie kwasu solnego. Leczenia nie można przerwać, bowiem nie przyniesie oczekiwanych rezultatów. Przyjmowanie środków zmniejszających wydzielanie kwasu solnego i zabezpieczające śluzówkę żołądka zaleca się przyjmować jeszcze na pewien czas po wyleczeniu.

Dieta przyspieszająca gojenie się wrzodów
Na czas kuracji zaleca się zmniejszenie spożywania pieczywa żytniego, razowego, zapiekanek i smażonych potraw. Nie należy także jeść zup na wywarach z tłustych mięs i ryb a także zup grzybowych z zasmażką. Nie polecane są również żółte sery, smalec, słonina, margaryna w kostkach, kwaśna śmietana, rośliny strączkowe, tłuste ciasta, rzodkiewki, kapusta, chrzan, musztarda.

Wrzody mogą pojawić się nie tylko w błonie śluzowej żołądka, ale także w dwunastnicy, dolnej części przełyku.
To, co daje nam możliwość ich rozpoznania to ból w środkowej części brzucha, pod mostkiem lub nad pępkiem, który przybiera często postać pieczenia, palenia lub uczucia głodu. Często objawom tym towarzyszą mdłości, wymioty, zgaga, odbijanie.

Nie każdy nosiciel bakterii Helocobacter pylori choruje na wrzody. Szacuje się, że nosicielami jest około 80 % Polaków, przy czym choruje z nich jedynie ¼.
Wśród chorych przeważają ludzie młodzi, dużo pracujący. W ostatnich czasach jednak wrzody pojawiają się także u dzieci i nastolatków. Częściej chorują mężczyźni.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*