Kuchnie świata

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Kuchnia chińska

Chińska kuchnia to głównie smaki orientalne. Niespotykane nigdzie indziej przyprawy, zupełnie innowacyjne sposoby przyrządzania potraw, no i przede wszystkim wyjątkowe produkty spotykane tylko i wyłącznie na terenie Chin. Specyficzny zdaje się być tutejszy ryż, który nigdzie indziej nie smakuje tak jak tutaj. Pędy bambusa natomiast stanowią kwintesencję wyjątkowych orientalnych sałatek i dodatek do mięs. No i sposób przyrządzania krewetek charakterystyczny tylko i wyłącznie dla kucharzy z państwa chińskiego.

Ryż to narodowy skarb Chin. Uprawiany z największą starannością, zadbany, dojrzewający w słońcu, posiada swój wyjątkowy aromat i wyjątkową magię, f która jest rozpoznawalna właśnie tutaj, w Chinach. Dodawany do wielu potraw jako dodatek, ale również sam stanowi wyśmienitą potrawę. Wystarczy dodać odpowiednie zioła i przyprawy, a smak tak przygotowanego ryżu podbije serce każdego turysty.

Jagnięcina to najchętniej przygotowywane mięso w Chinach. Podawana z ryżem i jarzynami stanowi posiłek, który tylko tutaj smakuje w taki wyjątkowy sposób. Do tego odpowiednie przyprawy, orientalne sosy i smak chiński spotyka się z uznaniem smakoszy całego świata.

Pędy bambusa stosowane głównie do sałatek, ale również do sosów. Bardzo popularne również jako dodatek do różnego rodzaju mięs, jak i potraw z ryżu. Stanowią zdrową i pyszną kwintesencję wielu potraw. Spotykane tylko i wyłącznie na kontynencie azjatyckim. Z pędami bambusa nawet krewetki zyskują o wiele lepszy, jednak przede wszystkim inny niż dotychczas, wyjątkowy smak.

Kuchnia grecka

Śródziemnomorska kuchnia Greków ma wiele smaków. Jednak najbardziej charakterystyczne dla nich są ciekawe połączenia sera fety i warzyw. Stąd też swoją nazwę wzięła sałatka grecka będąca połączeniem sałaty, oliwek, pomidorów, ogórka i właśnie białego sera feta. Jednak to nie jedyne co ma do zaoferowania grecka kuchnia bowiem szereg jej smaków to naprawdę ogrom wielu niezapomnianych i spotykanych tylko tutaj potraw zaspokajających zmysły niejednego smakosza.

Oczywiście ser feta to nie tylko składnik sałatki. Kombinacje różnego rodzaju produktów, których zwieńczeniem i kwintesencją jest z reguły ser feta sprawia, że stał się on symbolem kuchni tego państwa. Dlatego też XX spotykany jest on w różnych formach. Jako składnik farszu, nadzienia, bądź dodatku. Stanowi jeden z niewielu typowo greckich przysmaków.

Jednak w Grecji spotykamy się nie tylko z serem. Typowo greckim wynalazkiem jest gyros czyli zestaw połączonych ze sobą przypraw, które tworzą specyficzny i niezapomniany smak marynaty. W ten sposób przygotowywane mięso, szczególnie zaś w przypadku Grecji jagnięcina ma niezapomniany i niesamowity smak będący połączeniem różnego rodzaju ziół, papryki i pieprzu.

Skoro Grecja położona jest nad morzem to nie mogłoby zabraknąć w kuchni greckiej wyjątkowych owoców morza przygotowywanych na różne sposoby. Szczególnie zaś umiłowane stały się przepyszne krewetki przyrządzane w specyficzny grecki sposób.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*